Exotische landen

Ik was onder de indruk van de mooie producten die ontwerpster Lidy de Roos in allerlei exotische landen als Turkije, Tunesië, Kenia en Bali laat maken. Vrijwel elke hamamdoek, strandlaken of fouta die Lidy naar Nederland haalt wordt op traditionele wijze geweven door kleine familiebedrijfjes die dit al eeuwenlang doen. Het ambachtelijke weven wordt vaak van vader op zoon doorgegeven. Ook de vrouwen zijn nauw betrokken. Zij regelen - naast de zorg voor de kinderen en het huishouden - vaak de handel en wandel van het bedrijf. Dat zou je misschien niet verwachten, maar de vrouwen zijn vaak het aanspreekpunt voor Lidy. Zij regelen het zakelijke gedeelte.

 

Innige band

Hoewel, echt zakelijk kun je het contact tussen Lidy en haar leveranciers ook weer niet noemen. Het is veel meer dan dat. Met al ‘haar’ families heeft Lidy in de loop der jaren een innige band opgebouwd. Ze bezoekt de families minimaal één keer per jaar en heeft via de app wekelijks contact met ze. Meestal gaan die berichtjes niet over business, maar over andere dingen. Natuurlijk worden er filmpjes gedeeld als er een nieuw patroon of nieuw model op de weefmachines ligt. Dat is toch elke keer een hoogtepunt. Maar veel vaker gaat het over dagelijkse dingen: vragen hoe het met de kinderen gaat, foto’s van feestelijke gelegenheden, dat soort dingen. Gewoon zoals miljoenen families ter wereld doen: elkaar op de hoogte houden van ieders wel en dat vind ik heel bijzonder.

 

Verliefd geworden

Ondertussen was ik behoorlijk verliefd geworden op alle mooie producten die op Hamamdoek.nl te vinden zijn. Nadat ik Lidy uitgebreid had gesproken, de website nauwkeurig had bestudeerd en het verhaal had geschreven, besloot ik mezelf te trakteren op een mooie hamamdoek. Maar ja, welke moest ik kiezen? Ik belde nog maar eens met Lidy. Ze vertelde met passie over de verschillende hamamdoeken, wat de voordelen en de nadelen zijn, waar ze gemaakt worden, wat de verschillen zijn… Niet dat het de keuze makkelijker maakte! Ik besloot voor de hamamdoek Diamond Green of Sea van Lidy’s merk Fashion4Wellnes te gaan. Ik ben er maar wat blij mee. Het is gewoon een prachtige doek. En om te weten dat deze doek in Turkije is gemaakt door mensen die hun werk met hart en ziel doen, maakt ‘m nog eens extra speciaal.

 

Magisch Hamamdoek webshop magazijn

Inmiddels zijn Lidy en ik al heel wat gezellige telefoongesprekken verder. Mijn collectie hamamdoeken breidt zich langzamerhand uit. Ik heb zelfs het ‘magische webshop magazijn’ van Lidy mogen zien toen ik iets kwam ophalen. Dus op Lidy’s vraag of ik blogs voor haar website wilde schrijven, kon ik natuurlijk maar één ding antwoorden: ja!