Natuurproduct Hamamdoek

Hamamdoeken, fouta ’s en kikoy ’s zijn natuurproducten en worden gemaakt van katoen. In kleine familieweverijen in Turkije, Tunesië en Kenia worden ze met liefde en passie geweven. Zo’n doek moet je dus niet behandelen als een gewone badhanddoek of strandlaken die je overal kunt kopen. Hamamdoeken - en fouta ’s en kikoy ’s - zien er supermooi uit en zijn supermakkelijk in het gebruik, maar ze hebben wel een klein beetje aandacht nodig.

Vandaar deze tien tips & tricks.

Zo hou je je hamamdoek lang mooi:

  1. Zet je nieuwe hamamdoek twaalf uur in koud water met een scheutje azijn. Dit is goed voor de stevigheid van de vezels en voor het opnemen van vocht.
  2. Heeft je hamamdoek kwastjes? Trek de knoopjes even goed aan voordat je de doek voor het eerst wast. Hiermee voorkom je dat de knoopjes losraken. De kwastjes worden namelijk met de hand geknoopt en niet alle knoopjes worden even strak aangetrokken.
  3. Katoen krimpt in de was. Hou rekening met een krimppercentage van 7 tot 8 procent. Dat is heel normaal.
  4. Was de doek de eerste keer apart of met gelijke kleuren.
  5. Was de doek volgens het wasvoorschrift op het label.
  6. Je kunt de doek wel in de droger doen, maar het is beter om de doek aan de lucht te laten drogen. Dat is net zo makkelijk; de doeken zijn toch zo droog.
  7. Wil je toch de droger gebruiken? Hou dan rekening met extra krimp.
  8. Gebruik geen wasverzachter. Wasverzachter verstopt de vezels en zorgt dat de doek minder vocht opneemt.
  9. Was de doek na elk gebruik of spoel ‘m even goed uit.
  10. Bij een gemene vlek mag je de doek op een hogere temperatuur wassen. Hou dan wel rekening met extra krimp.

 

Tot slot nog even dit:

Hamamdoeken, fouta’s en kikoy’s zijn ambachtelijk gemaakte producten. Elk product is uniek. Het kan zijn dat de ene doek net iets meer weegt dan de ander of net een iets andere afmeting heeft. Ook komt het weleens voor dat er een klein weeffoutje in de stof zit. Stoor je er niet aan. Zie de charme ervan in. Dit hoort bij een ambachtelijk product.

 

Relax en geniet van je fijne hamamdoek!