Voor 17 uur besteld, vandaag nog verstuurd - 100 dagen bedenktijd

Fairtrade


Soms worden we gevraagd wat wij aan “Fairtrade” doen. Voor ons is fairtrade eerlijke handel.

Eerlijke handel met onze ketenpartners. Van katoenboer tot pakketverzender.

Wij werken met katoen. En de katoenwereld is hard! Laten we beginnen met de katoenboer.


Katoenplukkers Fashion4Wellness


Veel katoenboeren worden uitgebuit en hebben niet de kracht om op te boksen tegen de machtige fast fashion- en textielindustrie.

Katoenboeren bevinden zich aan het begin van een lange en ingewikkelde handelsketen. Ze zijn daardoor vrijwel onzichtbaar en hun macht is heel beperkt. De prijs die de boer voor zijn katoen krijgt daalt al jarenlang, terwijl de productiekosten alleen maar stijgen. Helaas leven veel katoenboeren in armoede. Boeren hebben geen geld om arbeidskrachten in te huren en zien zichzelf vaak gedwongen om hun kids in te zetten.

In de katoenteelt wordt veel gebruik gemaakt van bestrijdingsmiddelen. Deze stoffen zijn  schadelijk voor de boeren en voor het milieu. Ook zijn grote hoeveelheden water benodigd wat een groot probleem is. Katoen heeft veel water nodig. Hierdoor treedt er verdroging, verzilting en erosie op in de omgeving.

Maar waarom verbouwen ze dan katoen ipv groente? Simpel, katoen levert net iets meer op dan het verbouwen van groente. Gevolg is ook nog dat het dus in sommige gebieden voedselschaarste oplevert.

En lange termijnplanning kennen ze niet. Elke dag is er een dag om te overleven.

Dat weet je al allemaal. En toch heb jij als consument heel veel macht, wist je dat? Door bewuste keuzes te maken kun je heel veel veranderen!

Wij zijn ons daarvan bewust en willen je daarom graag vertellen hoe wij werken.

Om te beginnen: wij kennen onze keten. Wij bezoeken onze ketenpartners regelmatig zowel aangekondigd als onaangekondigd. Allen zo weten wij zelf wat er werkelijk gebeurt. Kunnen we het meet eigen ogen zien.

Wij betrekken ons katoen van kleine katoenboeren. Het grootste deel van ons katoen is afkomstig uit Turkije. Ook betrekken we katoen uit Indonesië, Tunesië, Kenia en Egypte. Dus ons katoen vliegt niet eerst de wereld over, maar wordt als het ware “om de hoek“ verbouwt van onze weverijen.

Ook hebben onze katoenboeren een andere werkwijze. Onze boeren maken namelijk gebruik van natuurlijke bestrijdingsmiddelen. Dat heeft enorm veel effect op hun leven. Dag in dag uit sta je op het land om eerst te zaaien, te verzorgen en vervolgens te plukken.

Maar ook zie je dat mogelijke allergische reacties van katoen zonder bestrijdingsmiddelen vrijwel niet voorkomen. Dus ook jij als consument en gebruiker heb je direct baat bij.

Ons katoen wordt met de hand geplukt waardoor een katoenveld niet in één keer wordt geplukt. Voor sommige katoenbollen is het dan gewoon nog beter om ze een paar dagen te laten hangen. Logisch toch, niet alles is precies op hetzelfde tijdstip 100% rijp. Dit geeft ons een groot voordeel: dit leidt tot lange en mooie katoenvezels. Gevolg is een veel zachtere stof en uiteindelijk een hogere vochtopname voor onze producten.

Ook zorgen de katoenboeren voor wisselteelt. Elk jaar wordt er een ander gewas gezaaid.  Het lange termijn voordeel is dat de grond vruchtbaarder en vochtiger blijft. Er is dus minder water en mest nodig om ons prachtig katoen te laten groeien.

Helaas biedt het niet alleen maar voordelen. De katoenopbrengst is minder. Meer werk en minder opbrengst.

Onze wevers werken nauw samen met de katoenboeren. En vanzelfsprekend gelden ook hier dezelfde regels voor.

Doordat wij regelmatig onze ketenpartners bezoeken weten we ook dat kinderen in de keten meewerken. Werken is niet altijd kinderarbeid. Dat vinden wij niet erg, mits er aan een aantal voorwaarden wordt voldaan.

We eisen dat de kinderen naar school gaan en dat het werk daarom alleen na schooltijd of tijdens de vakantie mag plaatsvinden. Uiteraard moeten de werktijden en het soort werk passen bij de leeftijd van de kinderen. En ze mogen absoluut geen gevaarlijk werk verrichten.

Sommige zeggen nu misschien dat we biologisch katoen gebruiken. Ja wat is nu biologisch katoen? Is er een heldere definitie van biologisch katoen?

Nee, niet helemaal.

In onze ogen is biologisch katoen geen genetisch gemodificeerd katoen. Ook moet er met natuurlijke bestrijdingsmiddelen gewerkt worden. Verder mag er geen kunstmest zijn toegepast en het katoen moet ook met de hand geplukt zijn. Immers, tijdens het machinaal plukken wordt er anders een chemisch ontbladeringsmiddel gebruikt. Ook moet het land bewust gebruikt worden en kan het niet jaar in jaar uit met katoen beplant worden.

Allemaal dus extra bewerkelijk en duurder in de productie. Maar wel veel veiliger, beter en schoner.

Wij zorgen zo goed mogelijk voor de omgeving. En daar hoort een hogere prijs bij. Want anders kan de boer, transporteur, wever, enzovoorts hier niet van rond komen.

Dus dat is voor ons eerlijke handel. En zo hebben wij dus fairtrade in ons denken en doen ingebed.

Wist je trouwens dat er al rond 1950 de eerste “fairtrade” producten in de westerse wereld werden aangeboden? Kerken verkochten deze producten met het doel om geld in te zamelen voor  mensen in arme landen.

De eerste wereldwinkel trouwens werd in Nederland in 1969 geopend.  Fairtrade is dus niet een nieuw fenomeen, maar een noodzaak.

Bron: https://nl.wikipedia.org/wiki/Eerlijke_handel